Susan Marcussen - Geelen

Susan Marcussen - GeelenSusan Marcussen in actie tijdens een training voor Orbico Group in Zagreb

Tijdens mijn jarenlange ervaring als internationaal controller heb ik keer op keer managers ontmoet die uitmuntend waren in hun vakgebied, maar waarbij de basis kennis van Finance ontbrak. Ik heb er veel plezier in om met deze mensen aan de slag te gaan en de uitgangspunten en structuren van Finance te bespreken. Door professionals op Finance gebied verder te helpen kunnen zij zelf in hun werk doorgroeien naar het volgende niveau.

Zelf ben ik dyslectisch en heb daardoor op een andere manier moeten leren. Behandelde stof nalezen in een boek is voor mij geen optie. Daarom heb ik sterk naar structuren en logica gezocht. Immers iets dat u snapt hoeft u niet uit het hoofd te leren. Juist deze vaardigheid maakt het voor mij mogelijk om in een relatief korte tijd professionals de uitgangspunten en afhankelijkheden mee te geven.

Mijn cursussen starten niet met een Balans waarin we naar de activa gaan kijken. Ik begin met uit te leggen waarom de balans in balans is! Waarom dit een cruciaal uitgangspunt is. Vraag het aan uw controller of accountant en u zult geen antwoord krijgen dat u verder helpt! Wellicht hoort u omdat debet en credit gelijk moeten zijn......  maar het fundamentele waarom hoort u niet. De voordelen spreken voor zich. Iets dat u begrijpt vergeet u niet en u hebt onmiddellijk in de groep een goede discussie.

Een voorbeeld van Financieel Management uitleg

In al onze activiteiten streven we naar eenvoud in de aanpak en uitleg. De financiële overzichten zijn een spiegel van de bovenliggende activiteiten. Hoe kunnen financials een vertaling maken van activiteiten naar getallen en terug? Veel overzichten zijn zeer complex, het concept is dat maar zelden.

In 325 woorden, aan de hand van onderstaand voorbeeld, kan ik dit het beste weergeven:

Begrijpt u de relatie tussen winst, rendement op activa (ROA), rendement op netto activa (RONA), rendement op gebruikt kapitaal (ROCE) en rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC)? Denkt u nu maar dat heb ik toch allemaal helemaal niet nodig? Vergeet de namen.

U komt (net een beetje te laat) op een feest omdat u weer de hele dag hard hebt gewerkt. In de haast is het helaas niet gelukt om nog even wat te eten. Waar denkt u aan als u naar binnen loopt? Hoe groot is de taart? OK, maar hoeveel mensen zijn er eigenlijk op dat feest? En zijn er misschien een paar op dieet? Maar dan valt u ineens in dat de grote broer vast al een heel stuk van de taart heeft ingepikt! En moeder maakt de taarten altijd dus die zal ook haar deel willen.

Alle ingrediënten uitgelegd

De taart vertegenwoordigt de te verdelen winst. De mensen op het feest vertegenwoordigen alle partijen die geld ter beschikking stellen aan de onderneming. Maar de leverancier die 30 dagen krediet verstrekt krijgt niks voor zijn inleg, hij is op dieet. Grote broer vertegenwoordigt de belastingen en moeder is de R&D uitgaven die gereserveerd moeten worden voor toekomstige ontwikkelingen.

Dus terugkomend op bovenstaande vraag:Hoe krijg ik een zo groot mogelijk stuk taart? Optie A: Grotere taart bakken. Optie B: Minder mensen uitnodigen. Of in financiële termen. Hoe kan de aandeelhouder zo veel mogelijk rendement ontvangen. Optie A: Meer winst maken. Optie B: Minder kapitaal gebruiken (en daardoor minder aandeelhouders hebben.)

  • Winst = omvang taart
  • ROA = omvang taart / aantal mensen op het feest
  • RONA = omvang taart / taart etende mensen
  • ROCE = omvang taart – stuk van grote broer / taart etende mensen
  • ROIC = omvang taart – stuk van grote broer / taart etende mensen + deel moeder

Wat nu te onthouden als het om deze maatstaven gaat? Als u de winstgevendheid van een onderneming, of een deel daarvan, beoordeelt doe dit dan met dezelfde maatstaven. Onthoud dat sommige bedrijven vele op dieet hebben en anderen heel weinig. Werkt u binnen een organisatie, bedenk dan eens wat u kunt beïnvloeden? Is dit de omvang van de taart of het aantal mensen op dieet?

Doel van iedere training

Einstein zei: “Als je het niet simpel kunt uitleggen, begrijp je het niet goed genoeg.” Eenvoud is ons motto. Het is eenvoudig om financiële overzichten zo te structureren, dat ze niet te snappen zijn voor een leek. En natuurlijk zijn er honderden randverschijnselen die van belang zouden kunnen zijn. Maar helpt dit de niet-financiële professional om goede beslissingen te nemen? NEE!

Begrijp het concept, snap hoe zaken elkaar beïnvloeden en zorg dat het voor jouw werkt!​ Dat is ons DOEL!

Zien is geloven

In het duits zeggen ze: "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" vrij vertaald: "In de beperking toont zich pas de meester." Professionals willen snel, ter zake en praktijk gericht leren. Hoe je een boekhouding voert is niet relevant. Wat je ermee kunt, daar draait het om. Bekijk de video om te ervaren hoe wij dit aanpakken!

Bekijk mijn Financieel Management trainingen

 

Coaching en Advies

Je wilt je financiële kennis verbeteren maar dit moet heel snel, op een ongebruikelijk tijdstip of over specifiek onderwerpen gaan? Maak dan gebruik van mijn coaching / advies aanbod.

Al vele malen is het voorgekomen dat voormalige cursisten de behoefte hebben een specifieke casus te bespreken. Na het volgen van de cursus zijn veel samenhangen duidelijk geworden. Een financieel expert maakt je dat echter niet. Doel is om de expert beter te begrijpen en meer te vorderen. Vragen komen voort uit: En hoe zit het nu in dit specifiek geval? Kan ik niet een keer met je sparren om de mogelijke vragen beter onder de knie te krijgen?

Heb je behoefte aan iemand die je open en zonder risico vragen kunt stellen over een investeringsvoorstel? Neem contact met mij op voor de mogelijkheden.

Meer informatie? Wij bellen u terug:

 

Voor een volledig CV klik hier