Blog: Tip voor starters van Susan Marcussen: houd 'oud' inkomen zolang mogelijk vast

Artikel www.wijlimburg.nl 08-10-2015

Ze heeft ook een tip voor bijna-starters: hou je oude inkomen zolang mogelijk aan. Want starten is lastig.

 

Wie bent u? En hoe heet uw bedrijf? Waar zit het?

Mijn naam is Susan Marcussen, mijn bedrijf heet Finance for Non-Financials (www.f4nf.com) en is gevestigd in Velden, Molendijk 43.

Waar bent u geboren en getogen en zat het ‘ondernemer worden’ er al ‘vroeg’ in?

Ik ben opgegroeid in Schandelo, een klein gehucht tussen Velden en de Duitse grens. Het ondernemer worden is iets wat altijd al in mijn achterhoofd zat. Met het bereiken van de leeftijd van 40 jaar, ontstond toch een ‘nu of nooit’ gedachte en heb ik de knoop doorgehakt.

Hoe bent u ondernemer geworden? Vanuit het gezin? Opleiding? Of anders? Wat gaf de doorslag?

Ik ben ondernemer geworden omdat ik de dingen op mijn eigen manier wilde doen. Zelf bepalen hoe zaken aan te pakken en zelf verantwoordelijk zijn voor het succes en ook voor de missers. Bij mijn grote internationale werkgever had ik het gevoel maar een heel klein radertje te zijn, waarbij ik mijn veelzijdigheid onvoldoende kon inzetten.

Uw zaak: Beschrijf de zaak, branche, type bedrijf, hoeveel arbeidsplaatsen en eventueel omzet- en winstbedrag.

Mijn bedrijf richt zich op professionals binnen ondernemingen die te maken hebben met financiën maar onvoldoende kennis daarover in huis hebben, om goed met de thema’s te werken. Ik geef trainingen aan groepen medewerkers van ondernemingen (bijvoorbeeld verkopers, inkopers of de OR-leden) of ik begeleid individuele professionals die door een promotie plotseling verantwoordelijkheden hebben op financieel vlak zonder daarvoor de noodzakelijke kennis te bezitten. Mijn focus ligt met name op de onderlinge afhankelijkheden van bedrijfsbeslissingen met financiële consequenties.

Veel bedrijven willen groeien. U ook? En hoe? En bij nee, waarom niet?

Groei is volgens mij een overschatte doelstelling. Eerst zorgen dat de processen goed lopen, de winstgevendheid op orde is en dan heel goed nadenken over de impact van een eventuele groei. Niet alleen nadenken over de omzet (en hoe die te realiseren), maar met name over alle andere aspecten die in gelijke tred mee moeten groeien. Denk daarbij aan de mensen die je nodig hebt, de winstgevendheid en het plezier dat je zelf hebt in het organiseren van deze zaken. Natuurlijk wil ik zelf ook groeien, maar niet per definitie in omzet, ik denk eerder in het type cursisten of de plaatsen waar ik trainingen geef.

Hoe wilt u die groei realiseren?

Op dit moment heb ik mijn trainingen beschikbaar en gegeven in het Nederlands, Duits en Engels. Vaak zijn mijn trainingen in Nederland, maar als rechtgeaarde Limburger is het buitenland dichtbij en toegankelijk. Het hele Nederlandse en Duitse taalgebied als ook de UK beschouw ik als mijn werkterrein.

Wat is uw grootste zakelijk succes tot dusver?

Mijn grootste succes ervaar ik als na afloop van een training een deelnemer naar me toekomt en vertelt dat hij met grote tegenzin is gekomen, maar uiteindelijk toch een fantastische dag heeft gehad. Dat hij niet alleen heel veel heeft geleerd van finance, maar dat hij ook een leuke dag heeft gehad.

En wat is uw grootste tegenvaller tot dusver?

Mijn grootste tegenvaller is het tempo waarmee ik mijn onderneming heb kunnen opbouwen. Als (naïeve) starter had ik verondersteld veel sneller “up and running” te zijn. Het werkt allemaal, loopt als een trein, maar wel als een heel oude diesel die je in de winter aan het starten bent…… Mijn advies is dan ook aan iedere starter: Stel alle investeringen zo lang mogelijk uit en hou vast aan je oude inkomen tot het echt niet meer te combineren is ……

Limburg ligt tussen België en Duitsland in. Probeert u ook daar handel te doen? Zo ja, hoe, en zo nee waarom niet?

Jazeker ben ik ook actief in België en Duitsland. Immers financiële overzichten zijn wereldwijd hetzelfde alsook de problematiek! Juist in Duitsland wordt mijn open en directe manier van training geven gewaardeerd. Niet serieus het ene na het ander uitleggen, maar juist de “schwung” erin houden. Bij het uitleggen van het verschil tussen kosten en uitgaven bijvoorbeeld. “Kom ik thuis na een dag winkelen met 6 volle tassen en zegt mijn man: Weet je wel wat dat kost?!? Antwoord ik: Helemaal niets. Ik heb het toch nog niet gedragen.”

Vul deze zin aan: Zaken doen is interessant, echter ik wil ook tijd hebben voor ……

…….mijn gezin. Als echtgenote en moeder van 2 jongens is het heerlijk om samen tijd door te brengen en plezier te maken.

 


Blader door onze blogberichten: Uitdagend programma,... Via Academy en...


Bekijk al onze blogberichten